Project Based Learning en de ZonneAcademie: de succesformule van Leergemeenschap020

Leergemeenschap020 komt voort uit de succesvolle ervaring van het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA) met de ZonneAcademie en Project Based Learning (PBL) op onze vier scholen in Amsterdam-Noord.

Op de vier scholen in Amsterdam-Noord werken leerlingen aan vakoverstijgende projecten waardoor ze de verbinding tussen de verschillende vakken beter kunnen begrijpen. Op het Hyperion Lyceum werken ze zelfs iedere periode aan een groot vakoverstijgend project met een bepaald thema.

Vanuit deze ervaring en de vraag naar technisch geschoold personeel is het VOvA in 2014 van start gegaan met de ZonneAcademie. De ZonneAcademie is een innovatief plusprogramma voor tweede- en derdejaars leerlingen. GeĆÆnteresseerde leerlingen van de vier VOvA scholen in Noord: Bredero Beroepscollege, Bredero Mavo, De nieuwe Havo en Hyperion Lyceum werken iedere woensdag in hun eigen tijd een heel schooljaar aan een technische opdracht vanuit het bedrijfsleven. Vanuit iedere school worden docenten betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het lesprogramma.

In het projectteam heeft iedereen een eigen specialisme gekoppeld aan het onderwijsniveau en talent van de leerling. Samen met de opdrachtgever werkt het team aan het eindproduct. Ze ontwikkelen hierbij een onderzoekende houding en 21e eeuwse vaardigheden. Door technologie en digitalisering verandert de maatschappij van een industriƫle naar een kennis- en netwerksamenleving. Jongeren hebben 21e eeuwse vaardigheden nodig om hierop voorbereid te zijn.*

Het afgelopen schooljaar hebben de leerlingen een duurzame DJ booth gebouwd in opdracht van een DJ. De leerlingen kregen gastlessen, bezochten de Dutch Design Week in Eindhoven en gingen op bezoek bij innovatieve uitvinders voor inspiratie. De wensen van de DJ vormden de basis voor de opdracht en het ontwerp van de DJ booth. De nieuwe lichting leerlingen buigen zich dit schooljaar over het duurzaam maken van de DJ booth.

Op de ZonneAcademie leer je meer dan het maken van het eindproduct. Je krijgt waardering voor wat je maakt en ervaart hoe leuk samen leren kan zijn. De positieve ervaring van de ZonneAcademie en PBL smaakt naar meer. Hoe mooi zou het zijn een school te bouwen op de principes van samen en makend leren? Met Leergemeenschap020 bouwen we aan een nieuwe school die dit type onderwijs mogelijk maakt voor iedereen.

*Alles wat je moet weten over 21e eeuwse vaardigheden. Internet site Kennisnet 2015. Beschikbaar via: https://www.kennisnet.nl/artikel/alles-wat-je-moet-weten-over-21e-eeuwse-vaardigheden. Geraadpleegd 4 februari 2016.


bron afbeelding: Kennisnet

Plaats een reactie